Belföld

Nincs eljárás a 98 százalékos különadó miatt

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 11. 15. 15:04

Molnár Csaba szocialista képviselő a sukorói kaszinóberuházással vont párhuzamot a legfőbb ügyészhez szóló interpellációjában.

A volt kancelláriaminiszter emlékeztetett, hogy több mint egy éve az ügyészség előtt van egy feljelentés, amely szerint az egyik volt miniszterelnök hivatali visszaéléssel gyanúsítható a Sukoróra tervezett kaszinó ügyében. A feljelentők azzal érveltek, hogy nem lehetett volna a beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítani, mert ennek nem voltak meg a feltételei. Molnár Csaba felszólalásában név szerint nem említette Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt.

A képviselő úgy érvelt, hogy egy bűncselekmény megállapításának alapja a jogellenesség, és értelmezése szerint a végkielégítések meghatározott részét terhelő 98 százalékos különadó esetében felmerülhet a hivatali visszaélés gyanúja, mivel az Alkotmánybíróság egyszer már kimondta ezen teher alkotmányellenességét, mégis benyújtották a törvényt újra, módosított formában. A politikus arra volt kíváncsi, hogy egyenlő mércével mér-e az ügyészség, és indít-e eljárást a különadó ügyében is. Molnár Csaba mikrofonját kikapcsolták a felszólalás végén, mert lejárt az időkerete, de ő a figyelmeztetés után tovább beszélt.

Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában megerősítette, hogy az úgynevezett Sukoró-ügyben nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség, de erről nem adhat felvilágosítást. A különadó kapcsán nem tervezik büntetőeljárás megindítását, mert az Országgyűlés törvényalkotási folyamatának vizsgálata nem tartozik az ügyészség hatáskörébe, valamint a képviselők bíróság előtt nem vonhatók felelősségre parlamenti szavazatuk alapján – tette hozzá.

Molnár Csaba viszontválaszában jelezte: tisztában van azzal, hogy leadott szavazata miatt egyik képviselő ellen sem lehet eljárást indítani, de elmondása szerint arra volt kíváncsi, hogy indítanak-e eljárást azok ellen, akik benyújtották a törvénymódosítást a különadóról, mivel a folyamatnak ez a szakasza szerinte még nem minősült jogalkotásnak.

A szocialista képviselő nem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát, az Országgyűlés viszont igen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.