Belföld

Lemondott a svéd ellenzék vezetője

Lemondott posztjáról vasárnap a svéd szociáldemokraták vezetője a szeptemberi parlamenti választáson elszenvedett vereség miatt.

A pártot 2007 óta irányító Mona Sahlin azért távozott posztjáról, mert a Svédországot évtizedeken át irányító, s „a bölcsőtől a sírig tartó jólét” szociális modelljét kitaláló szociáldemokraták – történelmi mélypontra zuhanva – csak a voksok 31 százalékát tudták megszerezni a szeptemberi törvényhozási választáson.

A kormányzó kereszténydemokraták 173 helyet szereztek a 349 fős parlamentben – kettővel kevesebbet az abszolút többségnél. Egymás után ez volt a második választási győzelmük, ami még nem fordult elő.

„Az új vezetésnek erős önbizalma kell legyen, és egyértelmű felhatalmazása a változtatásra. Azért, hogy ez könnyebben bekövetkezzen, ma a lemondás mellett döntöttem” – fogalmazott az 53 éves Sahlin. Hozzátette még, hogy a szociáldemokraták nem tudtak lépést tartani az idő múlásával és a választókkal, akik elutasították a tőlük kapott üzeneteket, és politikájukat.

Az elnök lemondása komoly belharc kezdete lehet a svéd szociáldemokrata pártban, ahol nincs biztos befutónak számító utódjelölt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik