Belföld

Földrengést játszanak Pakson

Földrengést feltételező védelmi gyakorlatot tart a katasztrófavédelem jövőre a Paksi Atomerőmű térségében - jelentette be a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Szekszárdon sajtótájékoztatón pénteken.

Mácsai Antal ezredes elmondta: várhatóan a jövő év első felében hajtják végre a gyakorlatot az Iris elnevezésű európai uniós projekt keretében. A feltételezett földrengés a paksi atomerőművet, egy Duna-hidat és egy további, úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemet érint; a gyakorlat során számítógépes programokkal következtetnek a talaj rugalmasságára és a várható károk mértékére.

Az ezredes megjegyezte, hogy a 2009-ben, az atomerőmű térségében pénzügyi okok miatt elmaradt nagyszabású védelmi gyakorlatot csak a lakosság felkészítését követően tartják meg, ez várhatóan nem jövőre lesz.

Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) főigazgatója, aki pénteken a Tolna megyei katasztrófavédelmi szervezetnél tájékozódott, a sajtótájékoztatón azt mondta: jelentős átalakításokat terveznek a katasztrófavédelem területén, amelyek Pakssal összefüggésben a lakosságvédelmi feladatok érinthetik. Az információáramlásban, a védőeszköz-ellátásban, a megyei védelmi bizottság által szervezett gyakorlatokban szeretnénk átláthatóbb és jobb munkát – mondta az OKF főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik