Belföld

Játékadóval trükközhetne a kormány

A kormány azzal számol, hogy visszaesik a játékadóból származó bevétel, tehát az idei 63 milliárdról 2011-re 48,5 milliárd forintra csökken az összeg - írta a Népszabadság.

A központi költségvetésbe két nagy és egy kisebb területről folyik be játékadó. Az első a pénznyerő automaták után lerótt kötelezettség, amely – a szerencsejáték-szövetség adatai szerint – 2009-ben 35,7 milliárd forint volt, a másik jelentős tétel pedig, 27,4 milliárd forint a Szerencsejáték Zrt.-től érkezett.

A harmadik tételt a kaszinók fizetik be, ez tavaly 2,1 milliárd forint volt. Eszerint az ágazat 2009-ben összesen 65,5 milliárd forint játékadót fizetett be. A lap úgy véli, a büdzsében tervezett csökkenés érthetetlen, hiszen egyik piaci szereplő sem jelezte, hogy árbevétele jelentős visszaesésével számolna.

A Népszabadságnak szakmai körökben arra hívták fel a figyelmet, hogy az online szerencsejátékok látható mederbe terelése révén a költségvetésben megjelenő, hasonló jellegű források még növelhetők is lennének. Ma már ugyanis az internetes szerencsejáték-oldalak forgalmát évi legalább 50–60 milliárdra teszik, ami harmada a Szerencsejáték Zrt. mintegy 150 milliárd forintos árbevételének, vagyis ezeken a cégeken jócskán lenne mit keresni – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik