Belföld

A H1N1-alapból jut pénz a kórházakra

A pénzt most azon intézmények kapnák, amelyekre többletteher hárult az iszapömlés miatt.

A H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére szánt 500 millió forintból mintegy 240 millió forint maradt meg. A szaktárca ezt a Magyar Nemzet szerint a a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátásában részt vett intézményeknek juttatná. Ehhez jogszabályt kell módosítani.

A lapnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi helyettes államtitkára elmondta: azért maradt meg ez az összeg, mert az idén eddig nem volt komoly H1N1-járvány. A forrást azon intézményekhez juttatnák, amelyekre többletteher hárult az iszapömlés miatt.

Törvényt módosítana a minisztérium azért is, hogy a jövőben hasonló katasztrófahelyzetekben ne az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák az egészségügyi ellátást, hanem erre külön keret álljon rendelkezésre – mondta Cserháti Péter a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Hírlap tegnap utánajárt, miért számlázott Ajka a kórházi járó-és fekvőbeteg-ellátásért, amikor a sérülteknek volt társadalombiztosításuk. A költségeket az OEP-nek kellene állnia, a kórházak szerint viszont az OEP nem fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik