Belföld

Parlamenti vitára alkalmas a 2011-es költségvetés

A számvevőszéki és költségvetési bizottsága vitára alkalmasnak tartotta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta szerdai ülésén a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A parlamenti testület a kormánypárti képviselők 18 igen, illetve az ellenzéki honatyák 6 nem szavazatával támogatta a 2011-es büdzséről szóló törvényjavaslatot.Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára kérdésre válaszolva bejelentette: a jövő évi költségvetést megalapozó “salátatörvényt” a kormány pénteken nyújtja be a parlamentnek.

Banai Péter elöljáróban azt emelte ki, hogy a versenyképesség növelését helyezi előtérbe a jövő évi költségvetési törvényjavaslat, míg a Költségvetési Tanács a középtávú kitekintés megalapozottságát hiányolta, az MNB alelnöke pedig túlzottan optimistának nevezte a javaslat néhány elemét az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára elmondta: a jövő évi költségvetés a gyorsuló gazdasági növekedés mellett a beruházások jelentős emelkedésével, a háztartások bővülő fogyasztásával és a versenyképesség növekedésével számol, a magán-nyugdíjpénztári átlépések hatását pedig konzervatívan vette számba. Kifejtette: az állami nyugdíjrendszerbe átlépések hatására a magánnyugdíjpénztárakból várt 530 milliárd forint vagyon túlnyomó részét a nyugdíjkiadásokra fordítják, az ezen összegen felüli pluszforrások az államadósságot csökkentik – mondta Banai Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik