Belföld

Mégis megvolt a kétharmad

Összeült a házbizottság azután, hogy az Országgyűlésben a gépi szavazás szerint mindössze 257 szavazatot kapott az a módosító javaslat, amellyel a Ház Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási indítványát változtatta volna meg. Kiderült: a parlamenti szavazógép nem működött. Végül azonban elfogadták a módosítást.

A szavazási “zavar” után a képviselők elfogadták a fideszes Lázár Jánosnak az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló jogszabály módosítását kezdeményező javaslatához benyújtott bizottsági indítványokat, illetve a különadó-törvényhez érkezett, szintén bizottsági módosító javaslatot az Országgyűlés szerdai ülésén.

Az ülést vezető Balczó Zoltán a házbizottság rendkívüli ülése után a plénum előtt erősítette meg, hogy elfogadták a Lázár János (Fidesz) által kezdeményezett alkotmánymódosításhoz benyújtott alkotmányügyi bizottsági módosító indítványt szerdán. A jobbikos alelnök a plenáris ülésen hangsúlyozta: indokoltnak tartotta a rendkívüli házbizottsági ülés összehívását. Úgy fogalmazott: az eredmény kihirdetése és módosítása a levezető elnök felelőssége.

Finomodott a módosítás

A módosító indítvány az eredeti javaslathoz képest nem szűkítené annyira az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét, és azt javasolja rögzíteni az alaptörvény- ben, hogy a költségvetés- ről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Ab akkor semmisíti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

Szűcs Lajos jegyző tájékoztatása szerint a házszabályhoz kapcsolódó korábbi ügyrendi állásfoglalás szerint ha az elnök a szavazás eredményét kétségesnek ítéli, akkor annak kihirdetése előtt szükség szerint a szavazási gépi nyilvántartását is megtekintve ellenőrzi az eredmény helyességét. Hozzátette, az elnök az eredményt azonnali ügyrendi javaslatra felülvizsgálhatja, majd a tévesen kihirdetett eredményt helyesbítheti.

Balczó Zoltán azt mondta, a házbizottsági ülésen részt vevő valamennyi frakció egyetértetésével a technikai problémák miatt a gépi szavazáshoz hozzáadták a kézi szavazások eredményét is, így az eredetileg kihirdetett döntéssel ellentétesen, elfogadottnak tekinti a Ház a módosító indítványt.

Az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslatot 261 igen és 96 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a Ház, az Ab-törvényt érintő előterjesztés módosítását 261 igen és 100 nem szavazattal hagyták jóvá. Az egyes gazdasági tárgyú törvényekhez beadott módosító indítványt 303 igen és 58 nem szavazattal fogadták el.

Elfogadottnak tekintik a módosítást

A képviselők a házbizottságnak a szavazás körüli vita miatt összehívott tanácskozásán a képviselők megállapították, hogy az érintett honatyák időben jelezték, hogy nem működik a szavazógépük, így a módosító indítványt elfogadottnak tekintik annak ellenére, hogy a gépi voksoláson egy szavazat híján nem volt meg a szükséges kétharmados többség – értesült az MTI.

A módosítás elfogadásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata szükséges, azaz 258 igen voks. A gépi szavazás szerint az indítványt a Ház 257 igen szavazattal, 96 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította. Az elnöklő Balczó Zoltán ezt ki is hirdette, az ellenzék pedig tapsolni kezdett.

Mesterházy: tudomásul vettük, hogy elfogadták az alkotmánymódosítást

Az MSZP tudomásul veszi, hogy elfogadta a parlament az alkotmánymódosító javaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványt – közölte Mesterházy Attila a rendkívüli házbizottsági ülés után. Az MSZP frakcióvezetője elmondta: az ülésen részt vevő mindkét jegyező azt állapította meg, hogy négy kormánypárti képviselő még a végeredmény kihirdetése előtt jelezte, nem műkötött a gépe. A technikai adatokból is kiderült, hogy a gép valóban nem érzékelte a kártyájukat.

A szocialistáknak egy kérdése volt, hogy a kihirdetés előtt, vagy utána történt-e a jelzés – mondta, hozzátéve: a négy képviselő még a módosító indítvány kihirdetése előtt jelezte a problémát.

Nem működött a gép

A szavazáskor négy kormánypárti képviselő is jelezte, hogy nem működött a gépe. Az ő nevüket a jegyző ismertette, az elnök pedig azt kérte: szóban adják le a szavazatukat. Mind a négyen igent mondtak a javaslatra, így az igen szavazatok száma 261-re emelkedne, ami elegendő az indítvány elfogadásához.

Tóbiás József (MSZP) ezután kezdeményezte a házbizottság összehívását, amit az elnöklő Balczó Zoltán azonnal meg is tett. A szocialista politikus arra hivatkozott, hogy a kihirdetett határozatot nem lehet módosítani, “aki pedig nem nyomott gombot, az nem szavazott”.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője beszélget a szavazás után. (MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után. (MTI)

Balczó Zoltán a történtek után az MTI-nek elmondta: a gépi szavazás után több képviselő jelezte, hogy nem működött a gépe; az ő voksaikat a levezető elnök általában automatikusan hozzáadja az eredményhez, de tekintettel az ügy súlyára, a házbizottság tanácskozása nélkül nem kívánta eldönteni a vitás kérdést.

A házbizottság rendkívüli ülést tartott

A házbizottság rendkívüli ülésén szokatlanul sokan vettek részt. Az ülést Kövér László házelnök vezette, de azon részt vett a szavazáskor az ülést vezető Balczó Zoltán jobbikos alelnök is. Minden parlamenti frakcióvezető is ott volt a megbeszélésen.

A politikusok közül a rendkívüli házbizottsági ülés előtt többen is felvetették, hogy a parlamenti közvetítő rendszer videofelvételei segítségével lehetne tisztázni a kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik