Belföld

A vörösiszaptól Hippokratészig

24.hu
24.hu

2010. 11. 10. 09:14

A tisztiorvos büntette volna a sérülteket gyógyítókat.

A Magyar Hírlap utánajárt, miért számlázott Ajka a kórházi járó-és fekvőbeteg-ellátásért, amikor a sérülteknek volt társadalombiztosításuk. A költségeket az OEP-nek kellene állnia, a kórházak szerint viszont az OEP nem fizet.

Az ok, hogy a kormányhatározat dacára a közép-dunántúli regionális tiszti főorvos nem tartotta indokoltnak az egészségügyi katasztrófahelyzet kihirdetését. A tragédia után a kórházak olyan levelet kaptak, amely szerint nem indokolt az egészségügyi katasztrófahelyzet elrendelése, ezért a sérültek ellátását normális keretek között oldják meg. A rendelkezés megszegőinek napi ötszázezer forint büntetést is kilátásba helyeztek.

Mindezek alapján sem az ajkai, sem a veszprémi, sem a győri kórház nem rendelhette volna el a készenlétet, nem tarthatta volna bent munkaidőn túl az orvosait, az ügyeletet sem erősíthette volna meg. Mégis megtették, mivel hivatásuk és orvosi esküjük erre kötelezte őket.

A túlóra és az ellátási költségek szépen felhalmozódtak. És mivel mindegyik intézmény túllépte már a teljesítményvolumenkorlátja által ellátható betegek számát, nem kaphat pluszpénzt az OEP-től.

AJÁNLOTT LINK:

A tisztiorvos büntette volna a sérülteket gyógyítókat (Magyar Hírlap)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.