Belföld

A 98%-os különadót márciusig be kell fizetni

Ebből az adóból 2014-ig évente egymilliárd forint bevételt remél a kormány.

Elfogadta az Országgyűlés azokat a módosító javaslatokat, amelyek megváltoztatják a 98 százalékos különadó szabályait, másrészt átírják az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását.

Az alkotmányügyi bizottság által benyújtott előterjesztés szerint a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényekre mégis kiterjed az Alkotmánybíróság hatásköre. Azokat meg is semmisítheti, ha tartalmuk az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti. Így az eredeti Lázár-javaslatnál kisebb mértékben szűkülhet az AB hatásköre. Az alkotmánymódosításnak megfelelően kellett módosítani az Alkotmánybíróságról szóló törvényt is.

A 98 százalékos különadó szabályai úgy módosultak, hogy a különadó összeghatárát a munkavállalóknál 3,5 millió forintra emelik úgy, hogy abba a szabadságmegváltás nem tartozik bele. Ugyanakkor az állami és önkormányzati vezetők, az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében megmarad a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A nyugdíjba vonulókra nem vonatkozik a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály.

A változtatás értelmében a különadót nemcsak az idén szerzett jövedelmek esetében, hanem 2005. január 1-jéig visszamenőleg kell megfizetni, 2011. március elsejéig. A dátum azért érdekes, mert a költségvetési törvényjavaslathoz mellékelt táblázatból kiderül, hogy a végkielégítésekre kiszabott 98 százalékos különadóból 2014-ig minden éven 1 milliárd forint bevételt vár a kormány.

Lázár János javaslatairól, amelyek így minden bizonnyal elnyerték végleges formájukat, jövő kedden dönthet az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik