Belföld

Pénzbe kerülne a választott orvos

Rögzítenék a betegutakat, amelyeket csak pénz ellenében lehetne megkerülni.

Az egészségügyi kormányzat nem veti el a betegek önrészfizetését. Jövőre a beutaló nélkül érkező páciensnek fizetnie kellene az ellátásért, a szabad orvosválasztásnak ára lenne – írja a Népszava. A lap arra a vitairatra hivatkozik, amelyről Szócska Miklós államtitkár egy konferencián azt mondta, a rendszer legfontosabb hatékonysági pontjain támadnak.

Központosított állami egészségügyi rendszert hoznának létre ötszintű járóbeteg-szakellátással. Megreformálnák a finanszírozási rendet, és az egészségügyi dolgozók életpályamodellje is elkészülhetne. A Népszava szerint a vitairat tartalmazza a minden járulékfizetőnek járó szolgáltatási csomag újragondolásának lehetőségét, és azt is, hogy abból kizárhatóak legyenek a nem az egészségi állapot javítását célzó beavatkozások. „

A hálapénz visszaszorításáért megfontolandó a szabad orvosválasztás fizetőssé tett rendszerének egyértelművé tétele” – idéz a lap a dokumentumból. Megjegyzik, hogy elvileg most is fizetni kellene, ha a beteg nem a lakhelye szerint kijelölt orvoshoz megy, csakhogy ezt eddig egyetlen kórház sem hajtotta be, mert a nagy adminisztrációs terhek miatt nem állt érdekükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik