Belföld

Nem lesz újfajta díj az egészségügyben

Mindössze felülvizsgálnák a szabad orvosválasztás fizetős rendszerét - állítja a Nefmi.

Nem készül újfajta díj bevezetésére az egészségügyben a kormány – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) illetékes államtitkársága kedden az MTI-vel.

A Népszava kedden azt írta: a Semmelweis-terv című iratból az olvasható ki, hogy a beutaló nélkül a területen kívülről érkező páciensek kötelezően fizetnének a gyógyító ellátásért jövőre, vagyis a szabad orvosválasztásnak tényleges ára lenne. A lap idézi a vitairat egy mondatát: “a hálapénz visszaszorítása érdekében megfontolandó a szabad orvosválasztás fizetőssé tett rendszerének egyértelművé tétele”.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága közleményében “határozottan cáfolja és visszautasítja azokat a félrevezető sajtóhíreket, amelyek azt állítják, hogy az államtitkárság egy új igénybevételi díj bevezetésére tett volna javaslatot a területen kívüli ellátás esetében”.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a kórházak már 1998 óta szedhetnének az ellátási területükön kívülről érkező betegektől részleges térítési díjat, de ezzel a lehetőséggel nem éltek. A Népszava szerint az adminisztrációs terhek megnövekedése miatt mellőzik a díjszedést.

Az államtitkárság nyomatékosítja, hogy a vitairatban az igénybevételi díj felülvizsgálatának szükségességét vetik fel. “Szó sincs tehát arról, hogy a tárca egy új igénybevételi díj bevezetésére tett volna javaslatot”. Az egészségügy alapszolgáltatásainak bárminemű fizetőssé tétele “homlokegyenest” ellenkezik a tárca szándékaival – szögezték le.

Hozzátették: a felülvizsgálatra pedig azért van szükség, mert a korábbi kormánynak az az intézkedése, “amely a hálapénz kifehérítését célozta, semmilyen érdemi hatást nem gyakorolt” a hálapénzrendszerre.

AJÁNLOTT LINK:

Nem ez a sarc lesz a végső (Népszava Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik