Belföld

Lázár és Bajnai is fizethet különadót

Több mint egymillió forintot kell befizetnie a Fidesz frakcióvezetőjének, ha a Parlament elfogadja a különadóról szóló új javaslatát.

Lázár János 650 ezret már az első törvény elfogadásakor befizetett, bár a jogszabályt később eltörölte az Alkotmánybíróság – hangzott el az RTL Híradóban. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője elmondta: az öt évre visszamenőleges kötelezettség miatt még nagyságrendileg egymillió forint különadót kell befizetnie. A politikus szerint azért a 2005 utáni végkielégítéseket adóztatnák, mert 5 év az adószabályok elévülési ideje. Az állami és önkormányzati tisztségviselőknek, cégvezetőknek a két millió forinton felüli összeg 98 százalékát kellene visszafizetniük.

Bajnai Gordon kormányfővé választásakor megígérte, hogy fizetését jótékony célokra ajánlja fel, de távozásakor neki is járt végkielégítés, így fizetnie kell. A volt miniszterelnök összesen 3 millió 700 ezer forintot kapott kézhez, ami az RTL Híradó tájékoztatása szerint már nincs meg, mert gyerekeket segítő alapítványoknak és oktatási intézményeknek ajándékozta.

A különadó behajtása az adóhatóság feladata lesz, az adót mindenkinek magának kellene bevallania. A szakszervezetek szerint a mostani javaslat a közszféra átlagos dolgozóira gyakorlatilag már nem vonatkozik, ugyanis a különadó alsó határa az ő esetükben 3,5 millió forint, ennyi végkielégítést pedig szinte senki nem kaphat.

Lázár János korábban több érdekvédelmi szervezet vezetőjével tárgyalt a különadóról, a megbeszélések után pedig azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz az “igazi nagykutyákat” szeretné elkapni, akik több tíz-, vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak. Mint mondta, a szakszervezetek győzték meg arról, hogy az eredeti elképzelésekhez képest szükség van változtatásra. A Fidesz frakcióvezetője később bejelentette, hogy javaslata szerint 3,5 millióra emelnék a különadó összeghatárát, de ez csak a munkavállalókra vonatkozik, az állami és önkormányzati vezetők, az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében maradna az eredeti összeg.

AJÁNLOTT LINK:

Különadót kell fizetnie Bajnainak és Lázárnak (RTL Klub)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik