Belföld

A Fideszt a büdzsé sem osztotta meg

A Fidesz szerint 2011 az ország újjászervezésének éve lehet.

A jövő évi költségvetés összeállításának rendező elveiről beszélt Orbán Viktor a Fidesz-frakció ülésén. A kormányfő tájékoztatást adott arról, hogy jövő héten, november 16-án megkezdődik a büdzséjavaslat vitája az Országgyűlésben – közölte a tanácskozás után Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője újságírók előtt azt mondta, a képviselőcsoport egységesen támogatja a költségvetés koncepcióját. A legfontosabb, hogy a következő egy évet arra szeretnék szánni, hogy újjászervezzék Magyarországot – tette hozzá.

A tanácskozáson szó volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is, és Orbán Viktor azt a tájékoztatást adta, hogy rövidesen döntés születik az ügyben. Az ülésen téma volt az alkotmánymódosítás és a 98 százalékos különadó is.

Utóbbiról a frakcióvezető azt mondta, zajlanak a számítások, hogy a különadóból mekkora bevétel folyhat be. “A személyi kör felmérése is egy hosszabb folyamatot jelent az ötéves visszamenőleges hatály okán” – jegyezte meg.

Korábban politikai elemzők azt jósolták, hogy komoly ellenállásba ütközhet a kormány, miután a frakcióban például igen erős az önkormányzati lobbi, és a tervek szerint a helyhatóságok – a büdzsé tavalyi megkurtítása után – megint kevesebb állami támogatásra számíthatnak.

Előzőleg a 2011-es költségvetési javaslatról a Költségvetési Tanács úgy vélte, hogy a hiánycél gond nélkül teljesíthető, de a büdzsé túlköltekező, a bevételi oldalon alultervezett, abba óriási kiigazítási igény van belekódolva.

Idősorokat, összegző kimutatásokat hiányoltak a jövő évi költségvetésből az Állami Számvevőszék szakértői, akik nem tartják kielégítőnek a 2011-es büdzsé indoklását. Az ÁSZ vélemény szerint számos bevételi előirányzatot jelentős kockázatok öveznek.

Londoni elemzők úgy vélik, a magyar kormány által kirótt válságadók átmeneti jellege ellenére is kedvezőbbek a magyar költségvetési kilátások, mint több környező országéi. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy Magyarország “alapvető költségvetési helyzete nem javult”.

Abban nagyjából mindenki egyetértett, hogy a válságadókon és magán-nyugdíjpénztári pénzeken áll vagy bukik a jövő évi költségvetés, de az ellenzéki pártok azt is felróják, hogy a büdzsé összhatása inkább fékező, mint gazdasági növekedést segítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik