Belföld

Visszakozott Lázár

A Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, mégse kössék össze az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét a népszavazási tilalmakkal. Az alkotmányjogász szerint így újra elbukhat a különadó.

Lázár János ezt az Országgyűlésben jelentette be hétfőn, napirend előtt. Közölte: azt javasolja a parlament alkotmányügyi bizottságának, hogy költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó-, járulék és illetékügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre. Ilyenek például azok az alapjogok, mint az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jog.

Lövétei István alkotmányjogász szerint, ha az Ab. alapjogi szempontú felülvizsgálati lehetőségét nem vonják kétségbe, akkor a taláros testületnek újra lehetősége lesz a Lázár-féle különadós javaslat elmeszeléséhez, ha azt a Fidesz frakcióvezetője változatlan formában nyújtja be.

Az FN.hu-nak nyilatkozó alkotmányjogász úgy látja, az Ab. tevékenységének pontosabb behatárolásával önmagában még nem lenne probléma, ám ezt semmiképp sem lehet pár hét alatt megtenni.

Lázárt meggyőzték

Lázár János a különadóval kapcsolatban először akkor módosította álláspontját, amikor november 3-án szakszervezeti vezetők meggyőzték, hogy az eredeti elképzelés több ponton módosításra szorul.
Lázár akkor úgy fogalmazott, hogy a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, „igazi nagykutyákat” szeretnék elkapni, akik idén több tíz-, vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak. A Fidesz ezt követően döntött arról, hogy például a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik