Belföld

Tölgyessy a 2. Orbán-kormány első költségvetéséről

A miniszterelnök reméli, hogy a támogatott csoportok olyan lendületet adnak a magyar gazdaságnak, amilyet ő adott a hazai politikának

A jövő évi költségvetési javaslat azt jelzi, hogy noha csökken az újraelosztás mértéke, a közhatalom így is minden harmadik forint jövedelmet elvon adóival – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak. Szerinte az új kormány bőven él a közvetett megszorítások eszközével.

Az alkotmányjogász úgy véli, a kormányfő abban bízik, hogy a gazdasági növekedés igazolja a radikális adóátrendezés okozta kockázatokat. Szerinte Orbán Viktor saját osztályát: a feltörekvő sokgyerekes családokat és a hazai vállalkozókat tartja az igazi nemzetfenntartó erőnek. Egész politikájának sarokpontja a felső középrétegek erőteljes állami támogatása. A miniszterelnök reméli, hogy a támogatott csoportok olyan lendületet adnak a magyar gazdaságnak, amilyet ő adott a hazai politikának – mondta Tölgyessy.

A közszolgálatban az elemző szerint marad a báziselvű fűnyírás: kevesebb embernek kell elvégezni lényegében ugyanazt vagy több munkát. Továbbra se jön a közigazgatás által betöltött feladatok és ezek költségigényének akkurátus felülvizsgálata, majd az indokolatlanul drágának tűnő hatósági eljárások megszüntetése.

Ajánlott link:

Tölgyessy: a politika sodrásában a költségvetés (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik