Belföld

Fáklyás felvonulást tartottak Geréb Ágnesért

Az orvos-bába egy hónapja van rács mögött, mert az általa vezetett Születésházban szülés közben majdnem meghalt egy csecsemő.

Az otthonszülések közben bekövetkezett komplikációk miatt többször indult már eljárás Geréb Ágnes ellen, akit egy korábbi ügy miatt 2007. október 26-tól három évre eltiltott a bíróság hivatása gyakorlásától. A szülésznő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás, majd egy újabb eset miatt 2010. október elején vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba.

A Szülők a Szabad Szülésért Egyesület és a Születésház Egyesület által tartott fáklyás felvonulást azért szervezték, mert a nőgyógyász előzetes letartóztatását hétfőn újabb hatvan nappal hosszabbította meg a bíróság. A felvonulás szervezői szerint a hatóságok kettős mércét alkalmaznak: közleményük szerint Geréb Ágnes az első magyar szülész-nőgyógyász, aki előzetesben van. Adataik szerint 2000 és 2009 között 21877 gyermek halt meg a kórházban születettek közül és 1990 és 2008 között 240 nő halt meg a szülés közben fellépő komplikációk következtében a kórházakban.

A szülés helyszínének és módjának megválasztása alapvető alkotmányos emberi jog, de e jog gyakorlására ma Magyarországon nincs lehetőség – hangsúlyozta Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület (SZASZ) szóvivője. Sokan választják az otthonszülést, de most a bábák nem dolgozhatnak, ami azt jelenti, hogy az állam veszélyezteti ezeket a nőket azzal, hogy üldözi a bábákat.

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület szóvivője a demonstráción kiáltványt olvasott fel, amelyben kéréssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy kormánya sürgősen rendezze az otthonszülés ügyét, és hogy engedjék szabadon Geréb Ágnest, “minden ezredik magyar állampolgár bábáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik