Belföld

A változásokkal is megmentheti a különadót a Fidesz

A javaslat alapján a magán-nyugdíjpénztári járulékok elvonását sem vizsgálhatja az Ab.

Megvitatta és kormánypárti támogatással elfogadta az alkotmányügyi bizottság azt a két módosító indítványt, amelyet a Fidesz frakcióvezetőjének törvényjavaslataihoz nyújt be a testület. A bizottság indítványa úgy változtatna Lázár János eredeti javaslatain – az alkotmánymódosításon és az Alkotmánybíróságról (AB) szóló törvényen -, hogy azokban mégsem kötnék össze az Ab hatáskörét a népszavazási tilalmakkal.

Ehelyett azt mondanák ki, hogy a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az AB akkor semmisíti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

A tulajdonhoz való jog kimaradt a felsorolásból, így a javaslat elfogadása esetén az Alkotmánybíróság nem semmisíthetné meg a különadót, vagy éppen a magánnyugdíj-pénztári járulékok elvonásáról szóló törvényt – hívta fel rá a figyelmet az Index.

Szerdán is üléseznek

Az Országgyűlés – a korábban tervezettől eltérően – ezen a héten szerdán is ülést tart, amelyen a Lázár János önálló indítványaihoz benyújtott módosító javaslatokról dönt a parlament – tudta meg az MTI a házbizottság rendkívüli ülése után.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. A kormánypárti politikus az alkotmány, az Alkotmánybíróságról szóló és egyes gazdasági tárgyú törvények módosítását kezdeményezte.

A javaslatok tárgyalása szerepelt a hétfői programjában is, de tervezett módosítások miatt az előterjesztő kérte, hogy ezeket vegyék le a napirendről. Lázár János újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése előtt azt mondta, jövő hét kedden lehet az indítványok zárószavazása.

AJÁNLOTT LINK:

A tulajdonhoz való jogot sérthetik az adótörvények (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik