Belföld

Szorongatják a Mal Zrt.-t

A Mal nem működhet tovább a jelenlegi technológiájával.

Az ajaki térség fideszes országgyűlési képviselőjének eltökélt szándéka, hogy minden eszközzel megakadályozza, hogy a jövő évtől a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a jelenlegi technológiáját működtethesse tovább. Ékes József, aki az október 4-én kialakult és év végéig fenntartott veszélyhelyzet miatt létrehozott kármentő bizottság tagja is, úgy fogalmazott: létezik az a technológia, s azt több országban is használják már, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni.

Ékes József elmondta, a kormány arra kötelezte a Mal Zrt.-t, hogy december 31-ig készítse el a környezetvédelmi és az úgynevezett száraztechnológia-váltásra vonatkozó terveit, az új technológiát a lehető legrövidebb időn belül vezesse be, és érje el, hogy az üzem területéről veszélyes anyag ne kerülhessen ki. Megjegyezte, a jelenlegi technológiában a zagytározókban a vörösiszap nedvességtartalma 70 százalékos, és ez okozta az ajkai térségben az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófáját.

Amikor öt hete a vörösiszap-tározó X-es kazettája megsérült, mintegy egymillió köbméternyi anyag öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit, és az erősen lúgos anyag másfél száz embert megégetett. A víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán a kiömlött szennyezőanyag pH-értéke 13,5 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik