Belföld

A nők nyugdíjba vonulásához kell a járulék-emelés

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék. A politikus erről a Magyar Televízió Híradójának beszélt szombaton.

A hírműsorban felidézték: 9,5-ről 10 százalékra nőne a nyugdíjjárulék az adótörvényekhez benyújtott módosító indítvány szerint. A műsor számítása szerint a járulékemelés egy átlagos fizetésnél néhány száz forintos plusz kiadást jelent.

„Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy azok a hölgyek, akik 40 évet dolgoztak, azok nyugdíjba vonulhassanak. Ahhoz, hogy ennek a lehetőségét megteremtsük, ehhez van szükség a nyugdíjjárulék minimális emelésére” – jelentette ki a műsorban Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

A műsorban emlékeztettek rá, hogy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulása a Fidesz egyik választási ígérete volt. A híradóban elhangzott: az előzetes számítások szerint ez 20-40 milliárd forintos terhet jelent a költségvetésnek, és ennek ellensúlyozására emelné meg a kormány a nyugdíjjárulékot a mostani 9,5 százalékról 10 százalékra.

A műsor szerint arról, hogy mikortól és milyen ütemezésben vonulhatnak a nők 40 év munka után nyugdíjba, várhatóan már a vasárnapi ülésén dönt a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik