Belföld

Összeomlott a tűzoltók új riasztási rendszere

Mindössze négy napig működött. A tűzoltóság szerint ez csak tesztüzem volt.

Október végén mindössze négy napig működött, majd összeomlott a fővárosi tűzoltók új riasztási rendszere – olvasható az Index internetes hírportálon a langlovagok.hu portál egyik fórumának bejegyzésére hivatkozva. A halottak napi hosszú hétvégén emiatt újra a régi verzió utasításai alapján vonultak a fővárosi tűzoltók.

A tűzoltóság szerint ez csak tesztüzem volt, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer (ERIR) új változatát hivatalosan kedden helyezték üzembe.

Az hírportál emlékeztet arra, hogy tizenkét éve, 1998-ban vezette be a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság az ERIR-t, amelyet arra találtak ki, hogy a különböző tűzesetekhez, káreseményekhez a lehető legoptimálisabban és leggyorsabban lehessen kivezényelni a járműveket és egységeket.

Többek szerint az emlékezetes, 2006-os műegyetemi tűznél is szerepet játszott három tűzoltó halálában és több sebesülésében az, hogy a rendszer lefagyott és az irányításban zavarok keletkeztek. A rendszer nem volt alkalmas arra sem, hogy speciális metrótüzes esetekhez (amikor az alagútban ragad a szerelvény) riasszon, és a mostanában egyre gyakrabban előforduló viharkárok bejelentése után sem tudta megfelelően elindítani a vonulókat – olvasható az Indexen.

Az új ERIR viszont képes ezekre. Nemcsak a szoftverrel van azonban a baj a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságnál. A honlap informátora szerint egyetlen ember látta át az új ERIR-t, ám őt valószínűleg nyugdíjazzák, és jelenleg nincsen senki a parancsnokságon, aki értene a rendszer kezeléséhez.

Erre elvileg még nincs is szükség: Molnár Péter szóvivő szerint ugyanis az új ERIR „még nincs rendszerbe állítva”. Ennél többet azonban nem mondott, és a hírportál kérdései elől azzal tért ki, hogy nem szakértője a témának. További információt a hírportál nem tudott szerezni.

AJÁNLOTT LINK:

A tesztelésen összeomlott a tűzoltók új riasztási rendszere (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik