Belföld

Medgyessy nyomdokain Mikola

Kínos másodperceket okozott a fideszes Mikola Istvánnak Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki szakmai konferencián. A politikus megmosolyogta, majd kommentálta Mikolát, amikor a nemzet orvosa belegabalyodott egy olyan magyar szóba, melyet hat éve Medgyessy Péter miniszterelnök emelt be a köztudatba.

Nehéz szó – ezt mondta Medgyessy Péter, amikor 2004-ban a Parlamentben tartott hagyományos értékelőjében nem sikerült kimondania azt a papírra vetett mondatot, hogy útelágazódáshoz érkeztünk. A baki derültséget okozott a padsorok között, a szó pedig önálló életre kelt a mindennapokban.

Lehetett már hallani tréfás kedvű emberek szájából kocsmában, rendelőben, közértben és legutóbb csütörtökön az egészségügy jövőjét bemutató konferencián, igaz itt nem viccnek szánta a szónok.

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, Mikola István volt az, aki a szakma előtt sült be a legendás útelágazódással. Ez még nem is lett volna annyira feltűnő, ha a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a beszéd után nem csinált volna hülyét nagy nyilvánosság előtt a politikusból.

„Tényleg, bár az útelágazódás nehéz szó, nekem sikerült kimondanom” – mondta mosolyogva Szócska Miklós. A poént egyedül az ATV esti híradója adta le, és a felvételen jól látszik, ahogy Mikola István kínos mosoly közepette majd felrobban.

Mikola váltja Szócskát?

A két egészségügyi szakember között sajtóhírek szerint nem felhőtlen a viszony. Ennek egyik oka, hogy Szócska Miklós külsős ember, azonban Mikola István és Pesti Imre által írt egészségügyi programot kell végrehajtania.

Az Index a héten már arról írt, jövő év elejétől meneszthetik az egészségügyi államtitkárt, akinek az utódja az Onkológiai Intézetet vezető Kásler Miklós és Mikola István is lehet.

Szócska a kirúgásáról szóló pletykákra ugyancsak az ATV-ben azt mondta: egy ügynök megkereste, hogy nem várt eseményekre kössön biztosítást, de ő ezt elutasította.

A leváltásról szóló hírt csütörtökön maga a miniszter is cáfolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik