Belföld

MSZP: szegények elleni költségvetés jön

A korábbi szociális miniszter szerint jövőre várhatóan sem a nyugdíjminimum, sem a családi pótlék, de a gyes és a gyed összege sem fog emelkedni.

Nem a szegénység, hanem a szegények elleni küzdelem költségvetése lesz a 2011-es – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szűcs Erika, az MSZP képviselője. A korábbi szociális miniszter szerint aránytalanságok tapasztalhatók a családi adókedvezmény terén is.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a jövő évi költségvetés tervezete bűvészkedés a szavakkal és a számokkal. Mint mondta, a Fidesz nem hoz érdemi változásokat a szociális rendszerben, holott ellenzékben bírálta a jelenlegi struktúrát. Szűcs Erika szerint csökken a jóléti kiadások GDP-arányos része és a közszolgáltatások támogatásának reálértéke is, emellett különösen aggasztónak nevezte, hogy a gyermekétkeztetés szülők által fizetendő díja emelkedni fog.

Az MSZP szakértőjének számítása szerint az önkormányzatoknak juttatott támogatási keret összege – területtől függően – 10-20 százalékkal marad majd el az ideitől. Szűcs Erika bírálta a kormányt, amiért számos civil szervezet támogatását csökkenti. Az ellenzéki politikus szerint a családi adókedvezményt mindössze a kétgyermekes családok 50-55 százaléka tudja igénybe venni, a három gyermek után járó teljes adókedvezményt vélhetően csak nyolcezren tudják kihasználni. A szocialisták ezért jövedelemfüggő adójóváírást javasolnak, valamint arra is felhívják a kormány figyelmét, hogy a belső kereslet növekedése nem a felső tízezer támogatásától fog beindulni.

Varga László szocialista képviselő szerint a Fidesz tudatosan alkotmányellenes törvényt nyújtott be a végkielégítések megadóztatása kapcsán, és ez ürügyül szolgált arra, hogy a kormányzat megnyirbálja az Alkotmánybíróság jogkörét és korlátozza a népszavazás intézményét. Úgy véli, a bankok és különböző különadóval sújtott szolgáltatók áthárítják többletterheiket a lakosságra, így az gyakorlatilag közvetett adónak minősül. Varga László szerint nem reálisak a kormányzat jövő évre előrejelzett gazdasági prognózisai, ezért az így keletkező veszteségeket vélhetően a magánnyugdíjpénztári befizetések elvonásával pótolják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik