Belföld

A számlavezetési díjban hárítják át a bankadót?

A kormány figyel, és a PSZÁF is vizsgálódik.

Emelkedtek a számlavezetési díjak és a hitelekhez kapcsolódó költségek az utóbbi hónapokban, a hitelkamatokat viszont többnyire csökkentették a bankok – derült ki az RTL Híradóból. A számlavezetéshez kapcsolódó díjak egy internetes szakportál adatai szerint tavasszal 5 százalékkal csökkentek, szeptemberben viszont, amikor a bankadó első részletét kellett befizetniük a pénzintézeteknek, átlagosan 12 százalékkal emelkedtek.

Az RTL Híradójában elhangzott: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgálja a díjváltozásokat. Eddig több száz pénzügyi vállalkozástól kértek adatokat, amiből kiderült, van olyan pénzintézet, amely ősztől pénzt kér az addig díjmentes szolgáltatásért. A Bankszövetségnél korábban azt mondták, rövid távon nem, hosszú távon viszont beépítik a költségeikbe a bankadót.

Szijjártó Péter csütörtökön azt mondta, a kormány figyel, mert elképzelhető, hogy lesz, aki a különadót megpróbálja áthárítani az ügyfelekre. A miniszterelnök szóvivője közölte azt is: az állam a saját intézményeitől és a hatóságoktól is folyamatos jelentést kér arról, hogy milyen lépéseket tesznek az áthárítás megelőzéséért.

A bankok költségeik csökkentését is egy megoldásnak tartják: az egyik nagy lakossági bank külföldi anyavállalatánál állítólag már gondolkodnak azon, hogy a magyarországi fiókokból dolgozókat küldjenek el, s így csökkentsék költségeiket. Azok, akik maradnak, a korábbi években megszokott béremelést kaphatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik