Belföld

Választás előtt a devecseriek

Nem a rászorultságuk szerint, hanem a káruk nagysága alapján választhatnak az iszapömlés áldozatai, így eszerint kell nyilatkozniuk a bontandónak ítélt ingatlanok lakóinak, hogy új lakást, használt ingatlant, vagy a lakhatásukhoz szükséges pénzt kérnek-e. Ezután indulhat az építkezés. A kérdés csak az: a várható fagy előtt elkezdhetik-e az alapozó munkákat?

Az iszapömlésben érintett ingatlanokat a hatóságok négy kategóriába sorolták: takarítás után lakhatók, kisebb javítással (tatarozással) helyreállíthatók, a további – főként statikai – vizsgálatokat igénylők és a bontandóak. Eszerint Devecseren 225 lakóingatlant ítéltek bontásra, Kolontáron 35-öt, Somlóvásárhelyen pedig kettőt. A fedél nélkül maradtaknak most nyilatkozniuk kell: vagy új lakást igényelnek, vagy használtat. Azoknak az idősebbeknek pedig, akik a családjuknál szeretnének élni, pénzt ajánlanak a lakhatási költségeik fedezésére.

Használt, vagy új

Nem rászorultsági alapon, hanem a káruk alapján választhatnak majd az iszapömlés károsultjai – mondta el a FigyelőNetnek Toldi Tamás, Devecser polgármestere. Eszerint aki új lakást igényel, az elveszett ingatlana értéke alapján választhat majd 13 építési tervből, hogy milyen alapterületű változatot építsenek neki. Az értékbecslést már elvégezték, de a kiértékelése még zajlik. Akinek kisebb, alacsonyabb komfortfokozatú volt az ingatlana vagy gyorsabb megoldásban reménykedik, esetleg el akar költözni a településről, az egy 700-800 tételes országos listáról választhat, amelyen közel 200 környékbeli cím szerepel.

Fotó: Gáti András

Fotó: Gáti András

Az új házak építéséhez az önkormányzat már megvásárolta és kijelölte a megfelelő földterületet, és hamarosan az építési engedélyeket is kiadják. Már csak erre vár a devecseri telephellyel is rendelkező, építési alapanyagokkal és ingatlanhasznosítással foglalkozó vállalat, a Leier Hungária Kft., amely segélyként 150 millió forint értékben felajánlotta négy darab négylakásos sorház felépítését.

Mint azt az ügyvezető igazgató Komlós Andor a FigyelőNetnek elmondta, mindjárt azután jelentkeztek, amint látszott, hogy komoly a baj. Akkor még azt is felajánlották, hogy karácsonyig be tudnák fejezni a házakat. Ez azonban csak akkor sikerülhetett volna, ha akkor megkapják az engedélyeket, de most már az a kérdés, hogy a fagy előtt el tudják-e kezdeni a munkálatokat. „Legalább két hétig jó időnek kellene lenni ahhoz, hogy az alaphoz a betonozást el lehessen végezni” – mondta az ügyvezető igazgató. Ezután három hónappal viszont már el is készülhetnek a házak.

Júniusra végleges megoldást ígérnek

Az alap kiásását a fagyos földben is végre lehet hajtani, és a betonozásra is lehet olyan száraztechnológiás megoldást találni, amellyel télen is meg lehet oldani az építkezést – jelezték lapunknak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóosztályán. Így szerintük nem jelent elháríthatatlan akadályt a hideg az építkezések előtt.

Most azonban még a lakók igényeit várják. A katasztrófavédelem szerint a héten ezen nyilatkozatok végére is vélhetően pont kerül. Beérkeznek a károsultak válaszai, és elindulhatnak a munkálatok. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy vannak olyan súlyos betegek, akik nem képesek nyilatkozni, hogyan folytassák az életüket, és többeket nehéz elérni, mert a katasztrófa után el kellett költözniük a környékről.

A kormány legvégső határidőként a jövő év júniusát ígéri, amíg minden károsult lakhatását megnyugtatóan rendezi, de addig is ugyancsak ígérete szerint mindenkinek ad tetőt a feje fölé. A tető típusa azonban addig még sokaknak biztosan nem a legmegnyugtatóbb, főleg annak a 22 embernek, akik még mindig közösségi szálláson, a zeneiskolában él. Talán ők is hamarosan albérletbe költözhetnek, amint találnak megfelelő helyet számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik