Belföld

Újragondolt különadóról szavaznak hétfőn

Az Országgyűlés már hétfőn este elfogadhatja a 98 százalékos különadó bevezetéséről szóló jogszabályt, amelynek szövegébe a Fidesz a szakszervezetek javaslatait is beépítené.

Lázár János szerda este a parlamentben újságíróknak nyilatkozva elmondta: tájékoztatta a Fidesz elnökségét annak a hat tárgyalásnak a részleteiről, amelyeket napközben szakszervezeti vezetőkkel folytatott.

A kormánypárti frakcióvezető fontosnak nevezte, hogy megegyezzenek az érdekképviseletekkel a különadó bevezetésének szabályairól, mindenekelőtt arról, hogy a közszolgálati dolgozók törvényesen járó juttatásait ne érintse különadó. Lázár János ennek érdekében kezdeményezte, hogy hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén beszámolhasson arról, milyen módosításokat kívánnak érvényesíteni a 98 százalékos különadóval kapcsolatban.
Hozzátette: a szakszervezetek álláspontjának is megfelelő javaslatot már hétfői ülésén elfogadhatja a Ház, a részletek kidolgozása folyamatban van.

A frakcióvezető közölte: a pártok által a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokra azért mondott nemet, hogy azok hétfőn a szakszervezetek javaslataként kerülhessenek az Országgyűlés elé.

A lehetséges megoldások egyike, hogy felemelik a különadó kétmillió forintos összeghatárát. Ugyancsak elképzelhetőnek nevezte, hogy foglalkoztatási védettséget biztosítsanak a hosszú szolgálati idővel rendelkező, de a nyugdíjkorhatárt el nem érő közszolgálati dolgozóknak, ám hangsúlyozta, hogy az érdekképviseletek vezetői a tárgyalásokon „nem ezt preferálták”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik