Belföld

Kontrát: új rendőrségnek kell születnie

Administrator
Administrator

2010. 11. 03. 11:43

A belügyi államtitkár szerint a rend érdekében elengedhetetlen, hogy új rendőrség szülessen.

A rendészeti tárgyú és azokkal összefüggő törvényeket módosító javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában Kontrát Károly azt mondta, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a jövőben a rendőr nem lesz az állami uralom jelképe, végrehajtója, őket is ellenőrzik, bevezetik a megbízhatósági vizsgálatot.

Mint mondta: a rendőrnek elsősorban védelmet és biztonságot kell szolgáltatnia, amire csak egy értékeiben, mentalitásában megváltozott, megújult rendőrség képes. Olyan rendőrök kellenek, akik méltók a társadalmi megbecsülésre. A rendőrséget olyan szervezetté kell átalakítani, amely figyel a különféle társadalmi, szociális és gazdasági adottságokra.

Kontrát Károly elmondta, hogy átalakítanák a rendőrség szervezeti rendszerét. Ezután a rendőrség szervezeti rendszerébe illesztve rendőrségi szervként határozzák meg a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szervet, illetve a Terrorelhárítási Központot. Kijelentette, hogy ki kell alakítani a belső bűnmegelőzés és bűnfelderítés új mechanizmusát.

Kitért arra is, hogy az információcsere javítása és az uniós tagállamok közötti együttműködés érdekében a javaslattal módosítani szeretnék a hatályos rendőrségi törvényt. Megjegyezte, szűkítik annak lehetőségét, hogy a hivatásos állomány tagja szervezeti átalakításkor alanyi jogon kezdeményezhesse a szolgálati viszonyának megszüntetését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.