Belföld

Kolontáron az állam jogászai

Devecserben elkezdik a fúrt és ásott kutak ellenőrzését.

Megkezdte munkáját a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport az iszapár sújtotta Kolontáron. A jogászok kötik meg a szerződéseket a lakókkal a kártalanításról. A károsultak választhatnak, hogy új házat építsenek-e nekik, használt lakást kapjanak vagy más településre költöznek el.

Az épületek bontását csak a szerződések aláírása után folytatják – mondta el Muhoray Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő. Ma albérletbe költözhet az a három devecseri család, amely az iszapömlés óta közösségi szálláson él. Egy segélyszervezet bérel nekik házakat.

Közben Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár megismételte, hogy törvényt módosítana a környezetvédelmi államtitkár, hogy minden veszélyes hulladékkal foglalkozó cégnek kötelező legyen felelősségbiztosítást kötnie.

A politikus a Magyar Nemzetnek elmondta: a veszélyes hulladék kezeléséhez most pénzbeni biztosítékot kell letennie a vállalkozásnak, de azt az adott cég bármikor feloldathatja a zárolás alól. Magyarországon 1000-1200 cég foglalkozik veszélyes anyagokkal, de ha kötelező lesz a felelősségbiztosítás, akkor számuk akár fél éven belül 10 és 30 közé csökkenthet a magas biztosítási költségek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik