Belföld

Kampusch-ügy: kihagyták az egyetlen szemtanút

Nyomozási eredmények elhanyagolásával gyanúsítanak Ausztriában öt ügyészt, akik az elrabolt Natascha Kampusch ügyén dolgoztak annak idején - értesült a Die Presse című osztrák lap.

Hivatali visszaélés címén indult eljárás az öt ügyész ellen. A vizsgálat Johann Rzeszut volt legfelsőbb bírósági elnök állításai alapján indult, aki levélben fordult az öt osztrák parlamenti párt frakcióvezetőjéhez. Ebben többek között rámutatott arra, hogy bár az ügyet lezárták, az egyetlen szemtanút, aki látta, ahogy Wolfgang Priklopil egy autóba tuszkolta az akkor tízéves Natascha Kampuscht, máig sem hallgatták ki bíróságon vagy ügyészségen.

A gyerekrabláskor szintén kiskorú szemtanú a rendőrségen több kihallgatáson is azt állította, hogy két férfit látott az autónál a lánnyal. Csak tavaly változtatta meg a vallomását, azután, hogy szembesítették az áldozattal.

Rzeszut azzal is vádolta az ügyészeket, hogy akadályozták a szakértői bizottság munkáját és az igazságügyi minisztérium által létrehozott testületet, akik nem tekinthettek be a kihallgatási jegyzőkönyvekbe.

A volt főbíró szerint Franz Kröllre, a vezető nyomozóra a nyomozás mielőbbi lezárása érdekében nyomást gyakoroltak. Kröll azóta öngyilkos lett, de tettét hivatalosan nem hozták összefüggésbe a Kampusch-üggyel.

A hivatalos megállapítások szerint a közvéleményt régóta foglalkoztató Kampusch-ügy egyetlen tettese Wolfgang Priklopil volt. Priklopil öngyilkos lett rögtön azután, hogy a lány nyolc és fél éves fogság után elszökött tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik