Belföld

Itt az első megállapodás: a professzorok nem különadóznak

A felsőoktatás adminisztratív munkakörében dolgozóknak 3,5 milliós összeghatárt ajánlott Lázár János.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Fidesz frakcióvezetője megállapodott abban, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni – közölte Kis Papp László, az FDSZ elnöke szerdán, miután találkozott Lázár Jánossal.

Az érdekképviseleti vezető tájékoztatása szerint a felsőoktatás adminisztratív munkaköreiben 3,5 millió forintos összeghatárt javasolt a különadót érintően a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője.

Lázár János több érdekvédelmi szervezet vezetőjével tárgyalt már a 98 százalékos különadóról. A megbeszélések után hangsúlyozta, a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, “igazi nagykutyákat” szeretnék elkapni, akik idén több tíz-, vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak.

A politikus közölte: a szakszervezetek javaslatait összefoglalja és azokat a Fidesz elnökségének szerda délutáni ülésén ismerteti. Az egyeztetési folyamat végére úgy szeretne pontot tenni, hogy kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását várhatóan péntekre, vagy hétfőre – mondta.

Lázár János kijelentette: az egészen biztos, hogy lesz változtatás az eredeti elképzeléshez képest. “A szakszervezetek győztek meg igazából arról, hogy erre mindenféleképpen szükség van” – tette hozzá.

Az egyeztetésekről itt olvashat bővebben >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik