Belföld

Elöntötte a víz a Belvárosi Főplébániatemplomot

Megtelt vízzel a Belvárosi Főplébániatemplom altemploma, miután egy markológép szerdán elvágott több főnyomócsövet a fővárosi Március 15. téren - közölte Osztie Zoltán, a templom plébánosa.

A kár több tíz millió forint, a víz egy órán keresztül ömlött a téren keresztül a templomba, és elöntötte az altemplomban lévő kazánházat. A sártenger a műemlék kapuzatot és a templomfalakat is rongálja, amelyek megszívják magukat vízzel. Emellett a templom hátsó részénél egy markológép „iszonyú port verve” bont szét egy betonfalat, emiatt a műemlék Szent Flórián-szobor károsodott, mert nem óvták semmiféle védőborítással.
A fővárosi önkormányzat a Március 15. teret a Budapest – Város szíve program európai uniós program keretében újítja fel – mondta -, a munkálatokat azonban szerinte „elképesztő fejetlenséggel és szervezetlenséggel” végzik. Osztie Zoltán elmondta: már korábban írt levelet a főváros kiemelt fejlesztések irodájának, mert a munkálatok jelentősen megnehezítik a hívek templomba jutását, de eddig nem kapott választ.

Pál Béla, a Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft. kommunikációs menedzsere az MTI megkeresésére azt mondta, hogy valójában csak kevés víz ömlött be a templomba; a tűzoltók nem is indították be a szivattyút, inkább vödörrel távolították el a vizet az altemplomból.

A kommunikációs vezető szerint nem helytálló a plébánosnak az a kijelentése sem, hogy károsodott a műemlék Szent Flórián-szobor, mert a munkások azt letakarták és óvták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik