Belföld

Elbocsátások: csúsztat a Blikk a minisztérium szerint

A közigazgatási tárca levélben kereste meg a napilapot, hogy felsorolja kifogásait a keddi cikkével kapcsolatban.

Félrevezető a Blikk 2,5 milliárdos tisztogatás című cikke – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a tárca közigazgatási államtitkára levélben hívta fel a lap főszerkesztőjének figyelmét a “csúsztatásokra”. Gál András Levente, a minisztériumban a munkáltatói jogkört gyakorló államtitkár hangsúlyozta: a cikk címben közölt állítása megalapozatlan, sérti a hiteles tájékoztatás elvét és félrevezeti az olvasókat.

Kirúgási matek

A Blikk kedden arról számolt be, hogy a kormányváltás után hány embert bocsátottak el a minisztériumokból, és ez milyen költséggel jár. A lap által összegyűjtött adatok alapján minisztériumonként átlagosan 64 munkaügyi pert indítottak, és ha ezek felét az elbocsátott dolgozók nyerik meg, akkor a közszolgálati dolgozók átlagbérével számolva a kormánynak több mint 2,4 milliárd forintot kell majd kifizetnie kamatok és kártérítés nélkül, azokkal együtt pedig az összeg elérheti az ötmilliárd forintot is. A lap hivatalos levélben kereste meg valamennyi minisztériumot és a miniszterelnökséget, és arról érdeklődött, hány munkatárstól váltak meg a kormányváltás óta, és emiatt hány munkaügyi per indult ellenük. Kiderült, több száz pert kezdeményeztek a tárcák ellen, de van, ahol nem árulták el, hány embert küldtek el.

Az államtitkár levelében azt írta: a cikk semmilyen megbízható adattal vagy számítással nem támasztja alá, hogy az elbocsátott kormánytisztviselők 2,4 milliárd forintba kerülnek a kormánynak. “Ezek hiányában pedig állítása puszta feltételezés, amely alapvetően kétségbe vonja a lap által közölt információk megbízhatóságát” – tette hozzá. Az államtitkár emlékeztetett arra: a Blikk “jogellenesen” elbocsátott kormánytisztviselőkről ír, márpedig a közös megegyezéssel történő jogviszony-megszüntetés esetén nincs értelme erről beszélni, hiszen az munkáltató és a kormánytisztviselő közös akaratából szűnt meg.

A Blikk négy minisztérium adataira támaszkodva közölte a számokat. Ezek szerint a legtöbb per a Belügyminisztérium (BM) és háttérintézményei ellen indult; összesen 243-an támadják bíróság előtt a tárcát és az igazgatása alá tartozó intézményeket.

Az államtitkár a Blikknek küldött levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a perekre és azok költségeire vonatkozó számításai rendkívül torzak, megtévesztőek, mivel azokat csak három minisztérium adataiból próbálják megbecsülni. A Belügyminisztérium 243, a Külügyminisztérium és a KIM mindössze 4-4 ilyen jogi eljárásban érintett, nem lehet tehát átlagot vonni – következtet Gál András Levente.

Nincs panasz

A közlemény ezt követően a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság által korábbi újságírói megkeresésekre küldött válaszát idézi. Ebben az áll: tömeges elbocsátás eddig sem volt és ezután sem lesz a közszférában, ám a bürokratikus és pazarló állami működés megszüntetésére vonatkozó céljáról a kormány nem hajlandó lemondani.

Az államtitkár szerint mindezidáig a szociális partnerek részéről egyetlen olyan jelzés sem érkezett a minisztériumokhoz, amely szerint politikai indíttatású felmentésről számolnának be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik