Belföld

Vörösiszap: feljelentett sztárügyvéd

Egy siófoki ügyvéd szerint Magyar György "fenyegetése" törvénysértő.

A legszigorúbb büntetést, Magyar György ügyvédi tevékenységének felfüggesztését kéri a Budapesti Ügyvédi Kamarától (BÜK) az iszapkatasztrófa áldozatainak ingyenes jogvédelmet ajánló siófoki ügyvéd. Léhmann György a BÜK elnökénél tett feljelentést Magyar fenyegetése miatt – írja a Magyar Hírlap.

Magyar az áldozatok szerződéséhez olyan – vélhetően – törvénysértő passzust csatolt, amelyben ügyfeleit lemondatta a kontraktus utólagos megtámadásának jogáról. Ilyen nyilatkozatot a megbízási szerződésben nem lehet kikötni, ez a Ptk.-ba ütközik.

Az eset kapcsán nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Réti László, a BÜK elnöke, aki azt mondta: „Semmisnek tekinthető egy megbízási szerződésnek az a része, amelybe valaki semmis kikötést tesz.” Magyar György a Veszprémi Naplónak azt mondta, a BÜK-elnök általánosságban nyilatkozott, ezért félremagyarázás, durva csúsztatás, ami személyéről megjelent. Elmondta, megtette a szükséges jogi lépéseket a személyét ért méltatlan támadások miatt.

„Az még nem lenne baj, hogy vannak ügyvédek, akik annyira szeretik a pénzt, hogy még attól sem riadnak vissza, hogy megtévesszenek szerencsétlenül járt embereket – reagált Léhmann György. – Az azonban már sérti a vele szerződő károsultak érdekeit, hogy Magyar összekeveri az ügyvédi munkadíjat a sikerdíjjal.” Hozzátette: Magyar fenyegetése a Btk. vonatkozó passzusába ütközik, s akár szabadságvesztéssel is büntethető.

A kolontári iszapkatasztrófa áldozatainak nem érdemes egyenként pert indítaniuk a MAL Zrt. ellen, mert az állam teljes kártalanítást helyezett kilátásba – írja a Népszabadság az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőinek nyilatkozatai alapján.

“A katasztrófa sújtotta térség lakói a katasztrófaelhárítási célelőirányzatból, illetve a Magyar Kármentő Alapból teljes körű kártalanításra számíthatnak – hangsúlyozták az OKF illetékesei. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a lakhatási feltételeket biztosítják majd, hanem az ingóságokban, a termelőeszközökben, sőt a termésben bekövetkezett károkat is megtérítik.”

A múlt héten a Fővárosi Bíróság egy devecseri lakos kártérítési ügyében ideiglenes intézkedésével – még a per tárgyalásának megkezdése előtt – tízmillió forint kifizetését rendelte el. A MAL jogi képviselője fellebbez a döntés ellen.

Ajánlott link:

A kamara előtt Magyar György fenyegetése (Magyar Hírlap)
Iszapkárok: nem érdemes egyenként perelni? (népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik