Belföld

Orbán jog helyett igazságot ígér

A kormányfőnek kínos az alkotmányossági kontroll. Jog helyett igazságosságot ígér.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász szerint a hamarjában előkapott alkotmánymódosítás nem pusztán az Alkotmánybíróság (Ab) egyetlen döntése ellen szól. “Orbán Viktor miniszterelnök ténylegesen gazdaságpolitikájának lényegét félti az Alkotmánybíróságtól.”

Az elemző az MR1-Kossuth Rádióban úgy vélte: a parlamenti többség felszámolná a gazdasági törvényhozás alkotmányos külső kontrollját, de érvelése a végkielégítésekre kirótt 98 %-os adót megállító döntés esetében sántít, inkább végkielégítések brutális adója ütközik a jóerkölcsbe.

A közvéleményt okkal bántotta számos állami vállalat végkielégítése, de a Fidesz inkább attól tart, hogy elbukna az alkotmányossági vizsgán gazdaságpolitikája lényege: a különadók rendszere és a nyugdíjjárulék világos kártalanítás nélküli kölcsönvétele.

Tölgyessy úgy véli, kormányfő a jogrendszert a hatalom akaratának eszközeként használja, a tényleges igazságosságot ígérő erős vezető akaratát ajánlja. Nem a jog uralmát, hanem az általa hirdetett közérdeket ellenpontok nélkül végrehajtó keleties plebejus demokráciát javasol.

Az elmúlt húsz esztendő kudarca után érthetően nagyon sokan reménykednek a tényleges igazság győzelmében. A miniszterelnök eddigi iránya elmozdulás első királyaink, a reformkor nagyjai és bizony ’89 nyugatos eszméitől.

Erősen kétséges, lehetséges-e tartósan eredményessé tenni hazánkat az emberek keleties értékrendje alapján? Nem tudjuk még, mi lesz a kifutása Orbán Viktor kísérletének: katasztrófa, vagy a térség tartós, bár nem feltétlenül sikeres új korszakának nyitánya is – zárta elemzését Tölgyessy Péter.

Ajánlott link:

Tölgyessy: mire jó az Alkotmánybíróság korlátozása? (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik