Belföld

Mentésiránytás elterelt pénzekkel

Az új kormány átvilágítása alapján 1,3 milliárd forintot terveztek meglovasítani.

Súlyos korrupció gyanúját tárta fel az az előzetes vizsgálat, amely a mentésirányítás fejlesztésére még a második Gyurcsány-kormány idején meghirdetett pályázat körülményeit vette górcső alá – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a kormányváltás utáni előzetes vizsgálat kiderítette: a 4,1 milliárdos tenderből mintegy 1,3 milliárd forint elköltése teljesen megalapozatlan lett volna.

A Magyar Nemzet szerint ahhoz még elfogadható indokolás nem volt. Ez hűtlen kezelés kísérletét veti fel. Elképzelhető, hogy Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos szakértői csoportja is foglalkozik majd az üggyel.

A Gyurcsány-kormány 2007-ben kiemelt projektté nyilvánították a mentésirányítás korszerűsítését. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már támogatói döntést is hozott, de a közbeszerzési eljárást – Székely Tamás akkori egészségügyi miniszter 2008. júniusi közbenjárására – az Országos Mentőszolgálat vezetője visszavonta. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a sajtóban számos írás jelent meg a közbeszerzést körüllengő korrupció gyanújáról – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik