Belföld

Gyurcsány: tolvaj kormány, csaló kormányfő

A volt miniszterelnök szerint, ha a vádak bebizonyosodnak, Orbán politikai értelemben nem legitim vezető.

Gyurcsány Ferenc a demokraták nevében azzal vádolta miniszterelnököt a charta tüntetésén, hogy elveszi az emberek pénzét, despotaként viselkedik a köz szolgáival és a lelepleződéstől való félelmében meggyengíti az alkotmányosságot. A szocialista politikus szerint ha ezekek a vádak bebizonyosodnak, akkor “politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának”. A volt pártelnök-miniszterelnök a Vértanúk terén néhány ezer ember részvételével tartott kedd délutáni demonstráción úgy fogalmazott: Magyarországnak tolvaj kormánya van, a kormányfő pedig hazudott csalt és lopott.

Gyurcsány Ferenc azt mondta a miniszterelnökről, hogy a, 89-es demokrata most tekintélyuralmi rendszert próbál építeni Nagy Imre, 1989 és 1956 szégyenére. Hozzátette: “ha Nagy Imre élne, akkor megvetné Orbán Viktort, mert (…) gyűlölné látni, hogyan lett 1989 reménységéből 2010 csaló politikusa.” Szavai szerint a demokraták is megvetik azt a politikust, aki az alkotmányosság rovására kívánja megvalósítani a programját.

Ocsmánynak nevezte a tervezett alkotmánymódosítást és reményét fejezte ki, az Alkotmánybíróság tesz azért, hogy az alaptörvény szelleme megmaradhasson azután is, ha a betűje már szembekerül ezzel. Gyurcsány Ferenc a következő hónapok legfontosabb ügyének tartja az új alkotmánnyal kapcsolatos népi kezdeményezésüket, és azt kérte a demokratáktól, győzzenek meg minél több embert annak érdekében, hogy a nép mondhassa ki a végső szót az alaptörvényről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik