Belföld

A KDNP módosítaná a 98 százalékos különadó szabályait

Szerintük az érintettek között különbséget kell tenni.

Egyelőre nem döntött a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arról, változik-e a közszféra végkielégítéseit sújtó 98 százalékos különadó érintettjeinek köre. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta, a kereszténydemokraták szerint különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között.

A KDNP-frakció álláspontja szerint két lehetőség áll fenn: vagy a mostani kétmilliós összeghatárt emelik meg, vagy az említett réteget kivonják a törvény hatálya alól. Mentességet kaphatnának például a tanárok, egészségügyi dolgozók – jelezte a politikus. Arra a felvetésre, hogy mekkora lenne az új összeghatár, azt mondta, ez a frakciószövetség megegyezésétől függ.

“A nemzeti érdek és a koalíció egysége mindennél fontosabb. Tehát ha leszavazzák a javaslatunkat a frakciószövetségen belül, akkor ezt tudomásul vesszük” – fogalmazott Harrach Péter. Közölte: szerdán Lázár János frakcióvezető társával szakszervezetekkel találkozik, s ez a megbeszélés az esetleges döntést is befolyásolhatja.

Az Alkotmánybíróság (Ab) múlt kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek.

Lázár János múlt csütörtökön jelezte, kész a tárgyalásra annak érdekében, hogy a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat ne érintse a különadó.

Az [origo] névtelenséget kérő fideszes forrásokra hivatkozva arról ír, a keddi frakcióülésen többen kifogásolták a 98 százalékos különadóról szóló törvény változtatás nélküli ismételt benyújtását. Mint írják, az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásával kapcsolatban voltak akik a javaslat időzítését és tálalását megkérdőjelezték, de a beszámolók szerint az elképzelést érdemben senki sem támadta.

AJÁNLOTT LINK:

Morgolódva állnak ki az Alkotmánybíróság korlátozása mellett a fideszesek ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik