Belföld

A Jobbik a jogállamiságért aggódik

A párt figyelmeztette a kormányt: nem mindig ők lesznek hatalmon.

A Jobbik szerint letérnek a jogállamiság útjáról a kormánypártok, ha elfogadják az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörének szűkítését célzó javaslatot. Gyüre Csaba, a párt vezérszónoka az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításának együttes általános vitájában azt mondta: ezzel a döntéssel Fidesz-KDNP “átlépi a Rubicont, ahonnét nincs visszaút”.

A politikus felszólalásában arról beszélt, hogy a nagy összegű végkielégítések megadóztatása helyes cél, azok joggal irritálják az embereket, a visszafizettetésükre a kormánypártok által eltervezett módszerrel, az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásával azonban a Jobbik nem ért egyet. Erre alkotmányos, jogállami megoldást kell találni – mondta, hozzátéve, hogy ugyanez igaz a válságadók kivetésére.

A kormánypárti képviselőket arra figyelmeztette: nem mindig ők lesznek hatalmon, és ha növelik a kormány befolyását, azzal egy későbbi kabinet lehetőségeit is bővítik.

Gyüre Csaba kifejtette: a Fidesz-KDNP nem kapott felhatalmazást az Ab jogkörének szűkítésére, ez nem szerepelt választási programjukban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik