Belföld

Keddtől újra lezárják Devecsert és Kolontárt

Kedd reggeltől ismét lezárják a vörösiszappal elöntött Kolontárra és Devecserbe vezető utakat az átmenő forgalom elől.

A két településen csak a helyi lakosok, valamint a védekezésben részt vevő gépjárművek közlekedhetnek – tájékoztatták az MTI tudósítóját a kárfelszámolási munkát irányító katasztrófavédelmi tisztek hétfőn Devecserben.

A szakemberek elmondása szerint erre azért van újra szükség, mert kedden 40 teherautóval megkezdik kihordani a mindenszentek és halottak napi leállás alatt összegyűjtött, és a települések üres telkein deponált szennyező anyagot, és az erős gépjárműforgalom akadályozza a közlekedést, valamint balesetveszélyes.

Az ünnepi hétvége előtt megnyitották a 8-as utat, így Ajka felől néhány napig ismét közlekedhettek személyautók Kolontárra, valamint Devecserre. A települések határaiban posztoló géppisztolyos rendőrök nem ellenőrizték az arra haladó autósokat, de keddtől újra csak fokozott rendőri ellenőrzés után lehet bejutni a településekre.

A szigorított bejutást várhatóan addig fenntartják, amíg a kolontári és a devecseri bontásra ítélt házak törmelékeit el nem szállítják.

Devecserben már úgy bontják majd a munkagépek a házakat, hogy a törmeléket különválogatva (fa, fém és beton) bedarálják még a teherautóra pakoláskor, így sokkal kevesebb helyet foglal majd a vörösiszappal szennyezett anyag a megsérült tározó közelében kijelölt deponáló helyen.

Az eddigi, nem végleges adatok szerint Devecser 21 elöntött utcájából 225, Kolontáron 35, Somlóvásárhelyen két lakóházat kell lebontani, de erről határozatokat még nem adtak ki. Kolontáron eddig 10 házat semmisítettek meg, két nap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik