Belföld

Szili új pártja részt venne az alkotmányozásban

A volt házelnök parlamenti dolgozószobájában fogadta Tőkés László európai parlamenti alelnököt.

A két politikus megbeszélésén szó volt a 2012-es romániai választásokra való felkészülésről valamint arról, hogy még idén összeül újra a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. Tőkés László emlékeztetett: Szili Katalinnak is köszönhető, hogy létrejött a fórum egy olyan időszakban, amikor valamennyi, határokon átívelő intézmény nehéz helyzetben volt.

Tőkés László a volt házelnök segítségét kérte ahhoz, hogy Erdélyben az RMDSZ, a polgári oldal és az autonómia tanácsok, köztük az Erdélyi Nemzeti Tanács közös nevezőre jussanak.

Szili Katalin kérdésre válaszolva elmondta: házelnöksége idején legalább kétszer vetette fel, hogy változtatni kell az alaptörvényen. Pártja, a Szociális Unió nem veti el az alkotmányozás létjogosultságát, és a folyamatban részt kívánnak venni javaslataikkal – tette hozzá.

A volt házelnök kifejtette: a határon túli magyarok szavazati jogának esetleges megadását összefüggések mentén kell vizsgálni, nem lehet leegyszerűsíteni. Megfogalmazása szerint kalandorság lenne önmagában csak azt nézni, adjanak-e ilyen jogosultságot vagy sem. Jelezte: szükségesnek tartja, hogy az új alkotmányban azt is szabályozzák, kapjanak-e a határon túl élő magyarok szavazati jogot, és ha igen, kik és milyen arányban.

Szili Katalin azt mondta, rengetegen vannak már az új pártban, de nem megy bele számháborúba, mert szerinte az hisztériakeltés. Úgy fogalmazott: az igazság pillanata a következő választáson fog eljönni, de az a dolgok mai állása szerint még messze van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik