Belföld

Schmitt a lakáshitelekről döntött, a nyugdíjról nem

Az államfő aláírta a hiteleseket segítő jogszabályt, a nyugdíjpénztárról még nem döntött.

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a devizahitelesek védelmét jelentő törvénymódosítást. A jogszabály a legfrissebb (tegnapi dátumozású) Magyar Közlönyben jelent meg. Az államfőtől a kormánypártok kérték a törvény sürgős kihirdetését, miután a parlament elfogadta a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó fideszes javaslatcsomagot.

A jövőben ötévente egy előtörlesztés és egy futamidő-hosszabbítás ingyenes a lakáshitelesek számára. A törvény kimondja a középárfolyam kötelező alkalmazását és azt, hogy a szerződés az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható. A képviselők egyhangúlag, 288 szavazattal hozták meg döntésüket, de a szavazáson nem vettek részt az ülésről korábban, a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló vitánál kivonult szocialisták.

A kormánypárti képviselők így távollétükben, de ugyanaznap hagyták jóvá azt a javaslatot is, amely megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok a következő 14 hónapban tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. A kormánypártok ezeknél is sürgős kihirdetést kértek, de erről a javaslatról az államfő még nem döntött. Korábban az ellenzék azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a nyugdíjtörvényt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik