Belföld

Lázár kitart az alkotmány módosítása mellett

A Fidesz frakcióvezetője jövő héten egyeztet a szakszervezetekkel.

Lázár János kitart alkotmánymódosító javaslata mellett, amely a hírek szerint valójában Orbán Viktor egyszemélyi döntése alapján született meg. A Fidesz frakcióvezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában ismét azzal érvelt, hogy az év első felében kifizetett nagy összegek visszaszerzésére kaptak felhatalmazást a választóktól.

Lázár János ugyanakkor megfontolandónak tartja az Alkotmánybíróság döntését, azt, hogy a megsemmisített törvény nemcsak azokat sújtotta volna, akik a jó erkölcsbe ütközően sok pénzt vettek fel. Ezért a jövő héten konzultál a szakszervezetekkel. Az Alkotmánybíróság jogkörének megkurtításra vonatkozó javaslatról szólva Lázár János megismételte: amiről nem lehet népszavazást rendezni, az ne tartozzon az Alkotmánybíróság hatáskörébe. Mint mondta, aki megnyerte a választásokat, annak a felelősséget viselnie kell.

Részletesebb Lázár magyarázata abban a levélben, amelyben Elek Istvánnak válaszolt. A rendszerváltó politikus előzőleg nyílt levélben figyelmeztette rá, hogy kiveszi az ellenzék, illetve a polgárok kezéből a kormányhatalom ellenőrzésének két újabb eszközét is, a népszavazásét és az alkotmánybírósági kontrollét.

Az egyik legismertebb rendszerváltó politikus szerint a Fidesz saját kudarcát nem háríthatja az alkotmányra, hiszen a parlamenti kétharmados többség nem volt képes az embereknek megfelelni, vagyis olyan törvényt hozni, amely jó választ ad egy, az embereket kétségkívül jogosan felháborító problémára, a közpénzek pazarlására.

Elek István – egykori MDF-es képviselőként – emlékeztette arra is Lázárt, hogy a mostani Fidesz-vezérek a ’90-es évek elején a legnagyobb elismerést épp az alkotmányosság tiszteletének, a jogállami törvényhozás mibenlétének hangsúlyozásáért kapták.

Lázár János válasza szerint azért kell módosítani a jogszabályokat, “és a jogforrási hierarchia csúcsán az Alkotmányt – még az Alkotmánybíróság hatásköre tekintetében is –, hogy bezárjunk kiskapukat. Hatalmas kiskapukat, vagy inkább a hatalmasok kiskapuit”.

Lázár János szerint a Fidesz már a kormányváltás előtt is azt állította, hogy “új alkotmányt terjeszt az Országgyűlés elé, mert a réginek baj van a nevével és „foltozottságával”, másrészt sok konkrét pontján nem bizonyult hatékonynak abban, hogy részint – az Alkotmánybíróság döntésein keresztül – igenis maga az alaptörvény, részint pedig a legfőbb jogforrásból levezetett jogszabályok kellő védelmet nyújtsanak Magyarországnak az elmúlt 8 év visszaéléseivel szemben”.

A kormánypárti politikus szerint nem ismeri az előző 8 év és az azt lezáró áprilisi választások tapasztalatait, vagy igazságtalanul elfogult az, aki mindebben a demokrácia gyengítését látja.

A Magyar Helsinki Bizottság ugyanakkor cáfolja Lázár állításait. A jogvédő szervezet szerint “nem felel meg a valóságnak, hogy a jó erkölcsbe ütköző szerződések elleni fellépés jogszerű alap” az Alkotmánybíróság jogkörének megcsorbításához.

Ajánlott linkek:

Lázár János válaszol Elek Istvánnak (hvg.hu)
Lázár János kitart a különadó mellett (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik