Belföld

Felfüggesztett börtön egy jobbikos képviselőnek

Samu Tamás Gergőt, a párt országgyűlési képviselőjét csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakért ítélték el.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a politikust. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint Samu Tamás Gergő 2008. március 15-én egy Blaha Lujza téri, bejelentett rendezvény után a Művészetek Palotája felé tartó, részben a rendbontás szándékával összeverődött tömeghez csatlakozott, a József körúton pedig kivált a több száz fős tömegből és azok közé állt, akik közvetlen közelről szidalmazták és bántalmazták a rendőröket.

A vád szerint Samu Tamás Gergő több alkalommal, közelebbről meg nem határozható tárgyakat dobott a rendőrsorfal felé, majd egy rendőr pajzsába is belerúgott. Az ügyészség mindezért csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolta a későbbi képviselőt , akinek mentelmi jogát az Országgyűlés 2010. június 14-én felfüggesztette.

A pénteki tárgyaláson a vádlott elismerte, hogy megrúgta egy rendőr pajzsát, és azt is, hogy valamit, amit úgymond, a szemétből vett ki, a rendőrsorfal felé dobott, de bűnösségét nem ismerte el, mert úgy vélte, hogy a rendőrség nem jogszerűen lépett fel velük szemben.

A bíróság az első fokú ítélet meghozatalakor az ügyészi indítványtól annyiban tért el, hogy nem látta bizonyítottnak a vádlott felfegyverkezettségét. Horváth Ágota Teréz bírónő az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy több enyhítő körülmény mellett súlyosító tényként vette figyelembe a bíróság azt, hogy Samu Tamás Gergő a hivatalos személy elleni erőszakot ugyan még büntetlen előéletűként, de egy garázdaság miatt már korábban elindított büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Az ítélet nem jogerős, mert valamennyi érintett, így az ügyész, a vádlott és a védő is 3 napi gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik