Belföld

Falus: Veszélyben a közegészségügy

A kormány elvonta az országos tiszti főorvostól kilenc országos intézete irányítását.

Áll a bál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, miután váratlanul elvonták az országos tisztifőorvostól kilenc országos intézet irányítási jogkörét. Az az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárhoz, Cserháti Péterhez került – írja a Népszava.

A lap szerint teljes a bizonytalanság, hiszen nem egyértelmű, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adhat-e utasítást az érintett intézeteknek. Ugyanakkor a döntés előtt nem módosították sem az ÁNTSZ, sem az országos intézetek alapító okiratát, így a döntés jogsértő lehet.

Paller Judit tiszti főorvos (képünkön) szabadságon van. Elődje, Falus Ferenc szerint a döntés “veszélyezteti az ország közegészségügyi biztonságát”, hiszen nem tudni, hogy az országos tiszti főorvos egy fenyegető járványhelyzetben adhat-e egyáltalán utasításokat.

Falus szerint ebből a szempontból nagy kérdés például, hogy ki felel ezek után az oltóanyagok szervezéséért és elosztásáért, és képes marad-e az ÁNTSZ a gyors és hatékony reagálásra egy közegészségügyi veszélyhelyzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik