Belföld

Választás lesz Tiszabőn és Tiszaburán

Tiszabőn időközi helyhatósági választást, Tiszaburán pedig polgármester-választást tartanak szombaton - közölte Baranyi Imre, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese.

A két, Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen az október 3-ai voksolást azután kell megismételni, hogy a megyei bíróság helybenhagyta a területi választási bizottság (tvb) erről szóló határozatát.

Baranyi Imre emlékeztetett arra: a megyei tvb azért semmisítette meg a tiszabői helyhatósági választás teljes eredménylistáját, mert két vesztes polgármesterjelölt – Szabó Béla Burkus és Nagy Rudolf – által benyújtott kifogás alapján úgy ítélte meg, hogy a voksolás során sérült annak az alkotmányból fakadó titkos jellege.

A kifogást emelők és nagyszámú tanúik ugyanis egybehangzóan arról számoltak be: a két szavazókörben a szavazófülke mellett egy-egy asztal volt, s a választók többsége ezeknél leülve – analfabetizmusára hivatkozva – segítséget kért a szavazólap kitöltéséhez. Ezt a segítséget a nem hivatalos eredmény szerinti győztes, Farkas Barnabás, a 2006-ban megválasztott elöljáró által delegáltak adták meg nekik, mintegy ellenőrizve, hogy az előzetes elvárások és kérések alapján valóban Farkas nevéhez tették-e a jelet.

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint október 3-án Tiszabőn az 1154 választásra jogosult közül 1006-an szavaztak az öt független elöljárójelölt valamelyikére. Az érvényes szavazatok száma 990 volt: a győztes Farkas Barnabás 493, Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia 64, Nagy Rudolf 28, Rézsó Gábor Mihályné 19, míg Szabó Béla Burkus 386 voksot szerzett.

Az MTI információi szerint szombaton már csak két jelölt – Farkas Barnabás és Szabó Béla Burkus – indul a faluvezetői posztért.

Tiszaburán a korábbi polgármester, Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége) győzött október 3-án, de az eredmény ellen több helyi lakos kifogást nyújtott be, amelyeket a helyi választási bizottság elutasított. Az ügy ezután került a tvb elé; a testület az eredményt megsemmisítette és új polgármester-választást rendelt el.

A bizottság bizonyítottnak látta, hogy Farkas László delegáltjai nyíltan befolyásolták a szavazók szándékait, hívei pedig autóval szállították a választópolgárokat a szavazókörökhöz. Az egyik szavazókörben a szavazatok számlása után két jegyzőkönyv készült, egymástól eltérő tartalmakkal. Október első vasárnapján Farkas László 903, Mészáros Béla helyi vállalkozó pedig 609 voksot kapott, így várhatóan szombaton kettőjük közül kerül ki a polgármester.

Szabó Zita százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: az október 3-ai tiszabői és tiszaburai helyhatósági választások kapcsán felmerült információk alapján a rendőrség a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt folytat eljárást, és vizsgálja, hogy valóban történt-e bűncselekmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik