Belföld

Ragaszkodik jogaihoz az Alkotmánybíróság

Az utólagos felülvizsgálati jogkör fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka – írták közleményükben.

A közlemény szerint a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága a demokratikus jogállam egyik fontos intézménye és garanciája, fő feladata az Alkotmány, az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelme.

A magyar Ab hatásköre a jogszabályok alkotmányellenességének utólagos vizsgálata tekintetében megegyezik más európai országokban alkotmánybíróságként elismert szervezetekével – közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke a testület hatáskörének módosítására irányuló alkotmánymódosítási törvényjavaslattal kapcsolatban csütörtökön.

Ragaszkodnak jogaikhoz (Fotó: MTI)

Ragaszkodnak jogaikhoz (Fotó: MTI)

A jogszabályok utólagos felülvizsgálata során az alkotmánybíráskodásnak két fő követelménye van. Az egyik, hogy az alkotmánybírósági kontroll valamennyi jogszabályra kiterjedjen, azok szabályozási tárgyára tekintet nélkül, a másik, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabályt az Ab megsemmisíthesse. A hatályos alkotmány alapján az Ab utólagos norma-felülvizsgálati jogosítványa megfelel ennek a két feltételnek. Az Ab határozata továbbá – feltétel és időkorlátozás nélkül – mindenkire nézve kötelező.

A hatáskörök megváltoztatásának tervével kapcsolatban a testület megjegyzi, hogy a törvényhozásnak még az alkotmánybírósági felülvizsgálat alól kivont területeken is számolnia kell az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága által végzett ellenőrzés lehetőségével.
Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője ezután bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik