Belföld

Népszerű, de kockázatos a kormány stílusa

Az emberek nagy többsége elégedett a kormánnyal.

Az önkormányzati választások után egy hónappal is vonzó a kormánypártokat támogatni – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasznak készített országos közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-KDNP pártszövetséget a potenciális szavazók 60 százaléka támogatja. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP kétszer annyi szavazót tudhat maga mögött, mint a Jobbik (12 százalék), és tizenkétszer annyit, mint a Lehet Más a Politika (2 százalék).

Az őszi választások utáni termékeny kormányzati munkát az ellenzéki szavazók többsége is támogatja. A tíz legismertebb politikus közül Orbán Viktort (+2,85) tekintik a leginkább alkalmasnak, Gyurcsány Ferencet a legkevésbé alkalmasnak (-3,32).

A vörösiszap-katasztrófa ügyében a megkérdezettek 86 százaléka szerint a kormány megállta a helyét. A kárfelelősség kérdésében a megkérdezettek 31 százaléka gondolja, hogy az államnak hozzá kell járulnia a helyreállításhoz, 89 százalék ezt teljesen a MAL Zrt. számlájára írná.

A második akcióterv válságadóiról a megkérdezettek 96 százaléka hallott, és 68 százalék támogatja a gazdasági válság nyerteseit sújtó politikát. Az egykulcsos adóról az emberek 91 százaléka hallott, a kormány döntését a tájékozottabbak 65 százaléka támogatja.

A kormány ugyan népszerű, de a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint stílusa kockázatokat jelent. Ezt erősítette meg Kovács Mátyás, a Raiffeisen makroelemzője is, aki szerint ennek ellenére a következő években kinőhető a költségvetési hiány.

Samu János, a Concorde elemzője a kormányzati stílus nemzetközi hatásairól azt mondta: a makrogazdasági pályát a konkrét intézkedések befolyásolják, azok meghatározzák a lakosság és a vállalatok interakcióját, így az az irányadó, hogy mi lesz a költségvetésben.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint továbbra is a külső konjunktúra a meghatározó, a kormányzati stílus hatása lehet 2-3 éves távlatban, hogy a stabil szabályozási környezet hiánya visszahúzó erőt jelenthet a beruházásoknak.

Ajánlott link:

Kormánypárti ellenzékiek? (Heti Válasz)
Kockázatot rejthet a kormányzati stílus (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik