Belföld

Nemzeti Külgazdasági Hivatal alakul

A kormány szerdai döntése értelmében központi hivatallá alakul az ITD Hungary Zrt., a január elsejétől felálló új hivatal tulajdonosi és felügyeleti jogait a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény rögzíti: a gazdaságosabb és hatékonyabb közigazgatás megteremtése érdekében az új szervezet, feladatai hiánytalan ellátása mellett, átláthatóbb, kisebb és ezáltal költséghatékonyabb szervezetként működik majd tovább.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal létrehozása további lépés azon az úton, amely megszünteti azt az állapotot, hogy állami közfeladatokat gazdasági társaságok látnak el – áll az NGM közleményében.

A központi hivatalban dolgozó munkatársak kormánytisztviselői megbízásukon keresztül járulnak majd hozzá a kormány külgazdasági és befektetés-ösztönzési célkitűzéseinek teljesítéséhez. Az átalakítással a Nemzetgazdasági Minisztérium célja egyúttal az is, hogy a feladatok összehangolásán keresztül megtakarítást érjen el a költségvetés számára.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatallá alakuló ITD Hungary Zrt. a kormány export- és befektetés-ösztönzési feladatokat ellátó háttérintézménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik