Belföld

Hétévesen kezdenek netezni a gyerekek

Az Európai Bizottság napokban publikált tanulmánya arra derített fényt, hogy a gyermekek átlagosan hét éves korukban kezdenek internetet használni, de csak a 9-12 éves korosztály egyharmada véli úgy, hogy elég „a gyerekek számára jó dolog” van a világhálón.

Az az össz-európai vizsgálatból az is kiderült, minden nyolcadik gyerekek ért már felzaklató élmény a neten. Sokuk nem rendelkezik még a szükséges készségekkel, és nem tudja magabiztossággal kezelni az internetet. E problémák orvoslására a Bizottság versenyt hirdetett, ezzel ösztönözve a minőségi gyermektartalmak előállítását.

Neelie Kroes digitális fejlődésért felelős uniós főbiztos szerint a gyermekek egyre korábban lépnek fel a világhálóra, ezért biztosítani kell számukra a koruknak megfelelő, érdekes, biztonságos és ismeretterjesztő tartalmakat.

A vizsgálat megállapította, hogy a most 15-16 évesek átlagosan 11 évesen ismerkedtek meg az internettel, míg a 9-10 éves korosztály hét évesen kattintott először weboldalra. Az egyes országok között jelentős különbségeket találtak. A legkorábban az északi uniós tagállamokban cseperedők kezdik a netezést, a legkésőbb pedig az olasz, portugál és román gyerekek.

A kutatás szerint a gyerekek fele átlagosan másfél órát tölt böngészéssel. A 15-16 évesek 77 százaléka naponta internetezik. A megkérdezettek többsége elsősorban iskolai feladatok megoldásához, és videók megtekintésére használja a netet (84, illetve 83 százalékuk). Ezt követik a játékok és az azonnali üzenetküldő alkalmazások, 74 és 61 százalékkal. A gyerekek többsége asztali gépet vagy notebookot használ, de minden harmadik közülük mobiltelefonon vagy egyéb hordozható berendezésen is csatlakozik a világhálóhoz.

(forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik