Belföld

Tarlós holnap tárgyal az Alstommal

A főváros a lehetős legkisebb veszteséggel szeretne kiszállni az ügyből.

A főváros vezetése arra törekszik, hogy Budapest a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki az Alstom-ügyből, ezért holnap meghallgatják a cég vezetőinek álláspontját – mondta Tarlós István. A főpolgármester korábban már jelezte: nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a szerződésbontás ellenére mégis megegyeznek az Alstommal a metrókocsik leszállításáról.

A főpolgármester azt mondta: “kétségbeejtő”, “katasztrofális”, amit az előző városvezetés tett Alstom-ügyben, és úgy fogalmazott, hogy az “megmagyarázhatatlan”. De – fűzte hozzá – szeretnék “menteni, ami menthető”, hogy a város a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki az ügyből, ezért tárgyalnak a cég vezetőivel.

A politikus még főpolgármester-jelöltként is azt mondta, megegyezésre törekedne az Alstom céggel, “de ennek határai vannak”.

A BKV-nak új pályázatot kellene kiírnia, ami kitolja a határidőt, kétségessé teszi a metró befejezését 2015 végéig, amikor a támogatással el kell számolni az EU felé. A 4-es metró részben uniós támogatásból épül. Ha nem sikerül a határidőig beszerezni az új járműveket, azok költségeit teljes egészében a fővárosnak és a magyar államnak kellene viselnie.

Demszky Gábor főpolgármester és Aba Botond akkori BKV-vezérigazgató 2006 májusában írta alá a szerződést a francia Alstommal a 2-es és a 4-es metró új kocsijairól. A megállapodás szerint a 2-es metró szerelvényeire 2008 májusáig kellett volna megszerezni a típusengedélyt, ami azonban mindmáig nem sikerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik