Belföld

Sólyom: az alkotmánybíró Don Quijote (2005)

24.hu
24.hu

2010. 10. 27. 14:10

A volt államfő az Alkotmánybíróságot a politikai rendszer egyik legfontosabb részének nevezte.

Sólyom László a HVG-ben megjelent esszéjében a minap arról írt, hogy alkotmányozni csak őszintén szabad, mert “ezen múlik az új alkotmány legitimitása, de egyben technikai sikere is”. A volt államfő cikkében elismerte, hogy időnként hozzá kell illeszteni az alaptörvényt a kor követelményeihez, de úgy vélte: “elgondolkoztató az a könnyedség (…), ahogy hozzányúltak”.

“Egyszeri, bármilyen valóságos, de mégis rendkívüli politikai helyzetet alkotmányba foglalni azonban hosszabb távon akadálya lehet a normális kormányzásnak, és nehezen egyeztethető össze alkotmányos hagyományunkkal” – tette hozzá Sólyom László, aki szerint az új rendelkezéseknek meg kell nehezíteniük az alkotmánymódosítást, és új alkotmány létrehozását is sokkal szigorúbb, rendkívüli feltételekhez kell kötni.

Az Alkotmánybíróság a politikai rendszer egyik legfontosabb része, szabad utat adhat vagy meghiúsíthat politikai szándékokat. Ezt már 2005-ben mondta Sólyom László a Mindentudás Egyetemén. A testület első elnöke azonban rögtön figyelmeztetett arra, hogy valójában nem az Alkotmánybíróság, hanem az Alkotmány szab határt a politikának.

A rendszerváltással megfordult a jog és a politika viszonya. A szocializmusban – mint más nem-alkotmányos rendszerekben is – a politika eszközként használta a jogot. Az alkotmányos rendszerben viszont bármely politikai törekvés csak az alkotmány keretei között valósítható meg – tette hozzá akkor a nemrég leköszönt államfő.

Az Alkotmánybíróság azzal óvja magát leginkább a politikától, ha kizárólag szakmai érvek alapján dönt, hiszen “azok morális alapelvek, amelyeket az AB alkalmaz, nem tartoznak a politika hatáskörébe”. “Az emberi méltóság elve nem többségi döntés kérdése” – mondta Sólyom László akkor, majd világossá tette azt is, hogy az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem bírája az Országgyűlésnek.

Szerinte a politikai vita a testületnek olyan kérdés, mint “Don Quijote számára az, hogy Dulcinea del Toboso valóban létezik-e. Mikor a hercegnő Don Quijotétől e felől érdeklődött, ő így válaszolt: “Csak az Isten tudja, van-e a világon Dulcinea vagy nincs, puszta fantom-e ő vagy sem, s ez nem is olyan tárgy, amely felől szükséges volna az utolsó porcikáig bizonyosságot szerezni.”

“Csak az Isten tudja, hogy ez-e az egyetlen eset, amikor az alkotmánybíró Don Quijotéhoz hasonlít” – mondta 2005-ös előadásában Sólyom László.

Ajánlott linkek:

Sólyom László-esszé a HVG-ben: Az alkotmányozás őszintesége (HVG.hu)
Sólyom László: Az alkotmány őrei (Mindentudás Egyeteme)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.